ferie i danmark

Selvom vi igen kan rejse ud i verden og holde ferie, skal vi ikke glemme vores skønne, lille perle af et land. At holde ferie i Danmark er stadig noget, vi bør unde os selv, for vores lille, dejlige land byder på et hav af oplevelser – for alle størrelser. Skal du på ferie med børn i Danmark? Eller skal teenageren med på ferie i Danmark? Er I mest til aktiv ferie, byferie eller noget helt tredje? Og hvad nu med de firbenede venner – kan din kat eller hund komme med på ferie i Danmark?

Læs meget mere herunder om ferie i Danmark.

Danmark er dejligt

Danmark er et skønt land at holde ferie i. Både sommerferie, men også vinterferie, efterårsferie eller miniferie. Uanset hvor du har planer om at tage hen, er der skøn natur, oplevelser og meget mere. Er du på udkig efter overnatningsmuligheder i Danmark, kan du finde hotelophold i Danmark her. Men Danmark skal jo også opleves – find de bedste seværdigheder i de forskellige landsdele her:

Ferie med børn i Danmark

Mange nyder at holde ferie i Danmark, mens børnene er små – og det er der god grund til. Danmark byder på masser af oplevelser for småbørnsfamilier – og så er det nemt at komme rundt. I skal ikke stresse over en lang flyvetur med de små poder, og bekymre jer om det nu vil gå på flyveturen, og hvad med jetlag?

I Danmark kan I nemt komme rundt – I kan tage på bilferie, cykelferie, vandretur eller hoppe på toget, bussen eller færgen. Og selvfølgelig er det også muligt at starte ud med en kort flyvetur fra Aalborg til København, så de små lige kan prøve, hvordan det er.

Oplevelser for børn i Danmark? Dem er der også nok af. Her er masser af sjove forlystelser og seværdigheder, legepladser og meget mere, der er perfekte for børn. Og skal der overnatning til, er der masser af gode hoteller, hvor der er plads til børn, og ellers er campingferie en skøn oplevelse for hele familien.

Små børn er nemme at have med på ferie i Danmark, for der skal sjældent mere end en god legeplads til at gøre dem glade. Dog kan det være rart med lidt flere muligheder, når de bliver større. Det kan være I skal tage på ferie et sted, hvor I er tæt på forlystelsesparker, spændende museer eller zoologiske haver. Men hvad nu med de store – teenagerne? Får du helt sved på panden? Læs med herunder og find ud af, hvordan I kan holde ferie i Danmark med teenagere.

Tag teenageren med på ferie i Danmark

Det er ikke altid nemt at være teenager – og det er bestemt heller ikke altid nemt at være forældre til en teenager. Og da slet ikke i ferien – for hvad skal I få tiden til at gå med, sammen med en teenager, der ikke rigtigt gider være med til noget som helst? Og hvordan har teenageren i det hele taget med at skulle holde ferie i Danmark?

Har du fået lokket teenageren med på sommerferie i Danmark, så er det en god idé, at I måske sammen finder ud af, hvad I har lyst til at lave på ferien – og i det hele taget, hvor I skal hen. Det kan godt være, du bliver mødt med ”jeg ved det ikke” eller ”jeg er ligeglad”, men måske kan du få det unge menneske lidt i en retning af, hvad han eller hun har lyst til – eller ikke lyst til.

Måske er teenageren, der gerne sidder med hovedet i telefonen, ikke lige typen, der er klar på en shelterferie uden elektricitet, eller en tur i sommerhus, hvor I bare skal ligge i haven? Så er det nok ikke lige dét, I skal.

Kommer I fra Jylland eller Fyn, vil en storbyferie i København være en oplagt mulighed med teenageren, for der er lidt af det hele. I det hele taget kan det være godt at tage et sted hen, hvor der er mulighed for at opleve noget – kultur, byliv og shopping. Måske kan en tur i tivoli, et badeland eller en forlystelsespark også være noget, der kan få teenageren op fra telefonen.

I det hele taget kan en aktiv ferie være fedt for teenageren, såvel som eventuelle yngre søskende. Måske kan I få lokket teenageren med på en tur til Cold Hawaii i Thy og prøve kræfter med windsurfing – så er en tur til det vindblæste Vestjylland måske ikke så slem alligevel.

Tager I på storbyferie med teenageren, er mulighederne selvfølgelig mere eller mindre begrænset til København og Aarhus – men de andre lidt større byer i Danmark er også skønne destinationer med masser af oplevelser for både voksne, børn og unge. Måske kan I finde sjove aktiviteter – en skate park, escape rooms eller koncertoplevelser, som teenageren vil nyde. I det hele taget byder byerne på masser af oplevelser for alle aldre. Så tør bare sveden af panden og tag på ferie med teenageren.

Aktiv ferie i Danmark

Aktiv ferie kan være mange ting – du kan tage på vandreferie, cykelferie, aktiv familieferie eller adventureferie. Det kan også være et lækkert golfophold i Danmark, eller en ferie med klatring, jagt eller MTB. Mulighederne er mange – du skal dog ikke forvente, at du kan komme ud og klatre i bjerge, for dem har vi selvfølgelig ikke så mange af her i vores lille land.

Skal ungerne med, er det selvfølgelig også muligt at finde aktiv ferie med børn i Danmark – og her er der masser af muligheder. Tag ungerne med på sejltur langs Gudenåen, eller en lækker cykelferie i det skønne landskab. Er de ikke store nok til selv at træde til på cyklen, kan en smart cykeltrailer være god at have med – der er også plads til lidt af bagagen.

Campingferie i Danmark kan også byde på masser af aktiviteter og gang i den – her kan ungerne få brændt masser af krudt af på legepladsen eller i de skønne omgivelser – Her kan I lade bilen stå, og tage vandrestøvlerne på. Gå en tur i skoven, til stranden eller ind til den nærmeste by. Og er I heldige, er der også en lækker swimmingpool, ungerne kan pjaske rundt i i sommermånederne.

Billig ferie i Danmark

Ferie i Danmark behøver ikke koste en bondegård – det kan faktisk gøres ret billigt, og endda næsten gratis.

Er du til natur, og måske endda klar på at sove under den funklende stjernehimmel, kan du finde op omkring 1.000 primitive teltpladser rundt omkring i Danmark. De ligger på gårde, i skove, ved højskoler eller andre lidt særlige steder. Mange steder har du også mulighed for at overnatte i shelters, og så behøver du ikke have telt med. Nogle sheltere er gratis at overnatte i, mens andre koster ned omkring 30 kr per person per nat.

Ofte kan du booke sheltere gennem kommunernes hjemmesider eller Naturstyrelsens hjemmeside, men vær opmærksom på, at i mange af de større byer, kan der være booket et godt stykke tid ud i fremtiden i weekender, ferier og helligdage.

Naturstyrelsen har også flere skove i Danmark, hvor der er mulighed for at stille et telt op helt gratis. Her er der dog særlige regler – max én nat, og højst to telte af 3-personers typen. Reglen kaldes 1-2-3 – og fri teltning kan du læse mere om på Naturstyrelsens hjemmeside her.

Ferie på teltpladser eller i sheltere egner sig dog bedst til gåben eller cykelture, men så kan det også gøres mere eller mindre gratis. Lad bilen stå og glem alt om de høje benzinpriser, og tag på billig cykelferie i den skønne natur.

Uanset hvor du tager på billig ferie i Danmark, er det selvfølgelig vigtigt, at du passer godt på omgivelserne – pas på naturen, ryd op efter dig selv, tag affaldet med hjem, og lad være med at forstyrre dyr og andre gæster med støj. Og pas altid på med åben ild – brug de etablerede bålsteder til at lave bål, og ikke andre steder i naturen.

Du kan også tage på billig ferie i Danmark på andre måder – bed and breakfasts er som regel ganske billige og byder på skønne, hjemlige omgivelser og god morgenmad. Og så findes der også hoteller og kroer, der ikke ligger i den dyre ende af prisskalaen. Og er børnene med på ferie? Så kan du sagtens få en billig ferie med børn i Danmark – ofte er børn gratis eller billigere at have med, både når det gælder overnatning og mange seværdigheder.

Feriesteder i Danmark

Rundt omkring i Danmark ligger der mange skønne feriesteder. Fra spidsen af Nordjylland og helt til Bornholm bliver du budt på skønne feriesteder i form af sommerhusområder, ferieparker, campingpladser, skønne hoteller og meget mere.

Særligt populært er de danske kyster, og de er med god grund. Danmark er især kendt for sine fine badestrande, og dem finder du mange af, da Danmark er omgivet af en lang og skøn kyststrækning.

Nordjylland er især kendt som et skønt feriested, hvor du bliver budt på smuk natur, flotte badestrande, god mad og meget mere. Og så er der masser at give sig til. Særligt i området i og omkring Skagen, der er et populært feriemål for både danske, såvel som udenlandske turister. Find de bedste hoteller i Nordjylland her.

Men resten af Danmark har også så rigeligt at byde på, og du kan finde feriesteder alle vegne. Tag på ferie i Vestjylland, på Fyn, eller hvad med en tur til solskinsøen Bornholm, et yderst populært feriemål for både voksne og børnefamilier.

Mærk det pulserende liv i storbyen København, hvor der er noget til alle sanserne. Tag på skøn og afslappende badehotelferie i Nordsjælland eller Nordjylland – eller hvad med at mærke historiens vingesus i Sønderjylland? Eller hvad med en uforglemmelig naturoplevelse i Djursland eller Thy? Feriesteder i Danmark er der bestemt nok af, så det er bare med at beslutte, hvor du vil hen.

seværdigheder Midtjylland

Populære feriebyer i Danmark

Selvom Danmark er et lille land, er feriebyer bestemt en ting – og der er faktisk en del forskellige feriebyer i Danmark, der er populære blandt både danske og udenlandske turister. Foruden de større danske byer som København, Aarhus, Odense og Aalborg, er der flere skønne små byer rundt omkring i landet, der er populære feriedestinationer. Det drejer sig blandt andet om:

 • Blåvand
 • Skagen
 • Blokhus
 • Løkken
 • Søndervig
 • Lønstrup
 • Ribe
 • Ebeltoft
 • Faaborg
 • Marielyst
 • Tisvildeleje
 • Gilleleje
 • Svaneke

Der er altså masser af skønne og hyggelige små perler i det danske land, der byder på skønne oplevelser. Gåture i de små hyggelige gader, besøg de hyggelige havne, lækre badestrande, eller de mange spændende museer eller restauranter og caféer med lækker, lokal mad. Nogle gange er småt også godt – og det gælder især med feriebyer i Danmark.

Nyd en miniferie i Danmark

Er det ikke lige til at hive en hel uge eller to ud af kalenderen, kan en miniferie eller et weekendophold i Danmark også gøre det. Her har du mulighed for at tage på en lækker miniferie, hvor du kan opleve lidt af nærområdet, spise god mad og overnatte i skønne omgivelser.

Tag på miniferie i Danmark og slap af – glem den travle og stressende hverdag, og kom helt ned i gear. Her behøver du ikke tænke på mad og rengøring, men du kan bare slappe af og nyde de skønne omgivelser.

Du kan nyde miniferie i Danmark mange steder – du kan tage på hotel, badehotel, kro eller bed and breakfast. Du kan også nyde en skøn og eventyrlig miniferie på et slot – eller gå all in på spa og wellness med miniferie eller weekendophold på et spahotel.

En miniferie giver dig mulighed for at slappe af, og rigtig nyde omgivelserne. Du kan få glæde af hotellet eller kroens faciliteter og omgivelser, nyde god mad – som du slipper for at lave selv, og tag på skønne ture i området og se nogle af de nærliggende seværdigheder og attraktioner. Gå en tur på stranden eller i skoven, tag på museum og meget mere. Miniferie er for alle, både børn og voksne.

De danske øer er skønne – tag på ø ferie i Danmark

Danmark er et lille land omgivet af smukke kyster og farvande – og rundt omkring i disse farvande finder du masser af skønne ø-perler. Ø-ferie i Danmark er vidunderligt, og der er mange øer at vælge imellem. Du kan vælge nogle af de lidt større øer, hvor der er broer til, eller de lidt mindre, hvor du skal sejle med færge. Uanset hvad er der mulighed for at komme helt ned i gear og nyde de skønne omgivelser og komme helt tæt på lokalkulturen.

I Danmark finder du intet mindre end 400 navngivne øer, hvoraf de 72 er beboede. Der er derfor rig mulighed for at finde en skøn lille ø til en dejlig ferie. Eller måske flere af slagsen – gør lidt ekstra ud af ferien og tag på ø-hop i Danmark. En helt perfekt sommerferieaktivitet, hvor I kan nyde de forskellige danske øer. Det kunne for eksempel være ø-hop i det Sydfynske Øhav, eller hvad med en tur til de skønne øer i Vadehavet, Mandø, Rømø eller Fanø?

Læs mere om ø-ferie i Danmark her.

Luksusferie med børn i Danmark – findes det?

Det er måske ikke lige sådan, at vi tænker at luksus og børn går hånd i hånd – og måske slet ikke i Danmark. Luksus er nærmere noget vi forbinder med all-inclusive ophold i Sydens sol, og det er sjældent noget vi kender til her i Danmark, hvor det både er dyrere, og hvor luksus måske ikke altid synes at gå hånd i hånd med børn.

Men der er heldigvis mulighed for familievenlig luksusovernatning i Danmark. Flere skønne luksushoteller byder nemlig også børn velkomne, så der er mulighed for afslapning og skønne omgivelser for både jer selv og de små. Nogle steder tilbyder værelser, lejligheder eller huse, så det er muligt at finde lige præcist det, der passer jeres familie. Mange steder er der også særlige aktiviteter eller oplevelser for børnene, så de er godt underholdt på opholdet.

Så fortvivl ikke – luksusferie med børn findes skam også i Danmark.

Hold ferie med hund i Danmark

Danmark er et skønt sted at holde ferie – også for de firbenede. Her er god mulighed for at have din hund med på ferie. Som regel er hunden velkommen på de fleste campingpladser, såfremt den er i snor, og mange sommerhuse er også velkomne for de firbenede venner. Der findes også hoteller, bed and breakfasts og kroer, hvor der er tilladt at have sin hund med.

Desværre er det ikke alle steder, der bare sådan lige byder hunde velkomne, men det er heldigvis nemt at finde ud af. Som regel skriver de fleste hoteller og lignende på deres hjemmeside eller bookingsiden, om hunde er velkomne eller ej. Og er du i tvivl, kan du altid sende dem en mail og spørge, inden du booker et ophold.

Kan jeg tage katten med på ferie i Danmark?

Det er oftest hunden, der er med på ferie – og det er som sådan ret nemt. Men hvad med vores anden firbenede ven, katten? Det kommer lidt an på, hvor du skal hen, og hvor du skal overnatte.

Som sådan er det ikke et problem at have katten med på ferie i Danmark. Danmark er ikke et land med farlige rovdyr, som der måske kan være et problem i udlandet. Men det kan være svært at have katten med på ferie – især hvis du ikke har en kat, der er vant til at være i sele.

Det er langt fra alle hoteller, hvor det er tilladt af have sin kat med (og hund for den sags skyld), men nogle steder er det dog muligt. Enkelte hoteller og hotelkæder er heldigvis kæledyrsvenlige, og det gælder både kat, hund eller et andet lille kæledyr, der ikke er til gene for andre. Nogle hoteller har kæledyrsvenlige værelser, som du kan booke mod et tillæg – og så kan du heldigvis godt have katten, hunden eller din kælekanin med. Det vigtigste er bare, at dit kæledyr er renligt.

Skal du i sommerhus, har du også nogle steder mulighed for at have din kat med – dog bør du have katten i snor, hvis den skal udenfor, så du ikke risikerer, at den tager på eventyr og pludselig bliver væk i de nye omgivelser.

Nogle campingpladser tillader også både katte og hunde, så her kan du også have katten med – husk dog igen, at ligesom med at hunden skal være i snor, skal katten også. På mange campingpladser er det også tilladt af have sine kæledyr i bur, som undulater, papegøjer eller gnavere med, hvis du er i campingvogn. Bare vær sikker på, at de ikke kan slippe ud og blive væk i de nye omgivelser.

badehotel nordjylland

Hvorfor skal jeg holde ferie i Danmark?

Der er et yndigt land – og det er Danmark. Vi har ofte travlt med at komme afsted til udlandet – på badeferie i syden, skitur i Østrig – eller de fjerne lande i østen. Men der er masser af gode grunde til at holde ferie i Danmark – og her er bare nogle af dem:

 

 • Danmark har lidt af det hele – spændende storbyer, skønne små byer, skøn natur, historie, kultur og meget mere.
 • Du behøver ikke medbringe dit pas.
 • Du behøver ikke veksle til udenlandsk valuta.
 • Du slipper for sprogbarrierer.
 • Ingen tyske motorvejskøer.
 • De danske strande er skønne.

Hvad skal jeg have med på ferie i Danmark?

Skal du på ferie i Danmark, er det selvfølgelig godt at få pakket det hele i tasken eller kufferten. Hvad du skal have med, afhænger selvfølgelig lidt af, hvor du skal hen. Skal du overnatte på hotel, i sommerhus, telt eller noget helt fjerde?

Her har vi lavet en overordnet pakkeliste over nyttige småting til når du skal på ferie i Danmark. Husk dog på, at der kan være andre ting, du skal have med, hvis du eksempelvis skal på camping, end hvis du skal på hotel.

Nyttige småting til ferien i Danmark

Alt efter hvor du skal på ferie i Danmark, kan det være godt at have en pakkeliste – her har vi samlet en række af de mest almindelige småting til din ferie i det skønne danske land:

 • Solcreme
 • Solbriller
 • Paraply, regntøj, gummistøvler
 • Førstehjælpskasse
 • Medicin
 • Tøj til årstiden
 • Varm trøje
 • Papirer og identifikation
 • Sygesikringsbevis
 • Kreditkort og kontakter
 • diverse billetter
 • Elektronik – mobil, tablet + oplader
 • Kamera
 • Kuglepen og notesblok
 • En god bog
 • Et spil kort, yatsy eller lignende

Huskeliste til camping eller sommerhus i Danmark

Skal du på camping eller i sommerhus, kan det også være relevant at medbringe:

 • Sengelinned og evt. dyne/pude/sovepose
 • Vaskemiddel
 • Mad og tørvarer
 • Lommelygte og batterier
 • Køkkenrulle og toiletpapir
 • Opvaskemiddel
 • Håndsæbe
 • Ting til rengøring
 • Skraldeposer og fryseposer
 • Tandbørste og andre toiletsager
 • Stearinlys og lighter

Huskeliste til de små i ferien

Skal du have de små børn med på ferie, er det altid godt at huske følgende – både til camping, sommerhus og hotelferie i Danmark:

 • Ekstra tøj
 • Babydyne og pude
 • Sengelinned
 • Legetøj
 • flaske og modermælkserstatning
 • sutter
 • Stofbleer
 • Babyalarmer + opladere
 • Pusletaske med indhold
 • Bleer
 • Barnevogn eller klapvogn

Huskeliste til cykelferie

Skal I på cykelferie, er det selvfølgelig ikke sådan lige til at fylde en hel kuffert med tøj og ting og sager. Her skal der andre boller på suppen:

 • Telt
 • Liggeunderlag
 • Sovepose
 • bunsenbrænder og udstyr
 • Grydesæt
 • Bestik
 • Kopper og service
 • Myggemiddel
 • Lommelygte og batterier
 • Solcreme
 • Cykelpumpe
 • Lappegear
 • Cykelværktøj og reservedele
 • Tøj til årstiden
 • Regntøj mm.
 • Cykelhjelm
 • Mobil + oplader + evt powerbank
 • Snacks
 • Cykellygter
 • Vandflaske

Huskeliste til hunden på ferien

Skal den firbenede med på ferie, er det selvfølgelig også en god idé, at have lidt af hvert med – det gælder uanset om turen går til hotel, sommerhus eller camping:

 • Hundekurv
 • Sele eller hundesnor
 • Hundemad og godbidder
 • Legetøj
 • Poser til hundelort
 • Madskål og vandskål
 • medicin

FAQ

 • Hvilke ferier har vi i Danmark?
  De almindelige ferier i Danmark er:
  • Vinterferie (uge 7 eller 8)
  • Påskeferie
  • Storebededagsferie
  • Kristi Himmelfartsferie
  • Pinseferie
  • Sommerferie (industriferie, typisk uge 29-30-31)
  • Efterårsferie (typisk uge 42)
  • Juleferie

 • Hvor kan jeg tage på ferie i Danmark?
  Du kan tage på ferie overalt i Danmark – fra nord til syd, vest til øst er der mulighed for en skøn ferie i Danmark. Skal det være storbyferie? Eller ferie på landet eller ved kysten?

 • Hvad kan jeg lave på ferie i Danmark?
  Du kan lave alt! Du kan opleve den skønne danske natur, bade ved de danske strande, besøge storbyen, og se et væld af seværdigheder og attraktioner. Her er museer, historiske steder, kirker, forlystelser og meget mere.