seværdigheder jylland

Oplev Jylland

Jylland byder på et væld af oplevelser og seværdigheder fra nord til syd. Her er ikke bare skøn og unik natur, men også mange spændende seværdigheder for alle aldre. Der er mange gratis seværdigheder i Jylland, du kan nyde. Du finder spændende kulturelle og historiske seværdigheder i Jylland, og mange seværdigheder for børn i Jylland.

I denne artikel kan du læse mere om nogle af de mest populære seværdigheder i Jylland, fra Nordjylland til Sønderjylland.

Som det største område i Danmark, har Jylland mange spændende oplevelser og attraktioner i ærmet. Her er et hav af seværdigheder for enhver smag. Her i artiklen finder du et lille uddrag af gode seværdigheder i Jylland, så du kan få dig et hurtigt overblik, men du kan også dykke mere ned i de enkelte regioner:

Naturseværdigheder i Jylland

Jylland er især kendt for sin smukke og unikke natur. Her er skønne, frodige skove, flotte flade og bakkede landområder og forunderlige kyststrækninger fra nord til syd. Nogle af de mere særlige naturoplevelser i Jylland kan du læse mere om her.

 

Grenen

Toppen af Danmark, måske bedre kendt som Grenen, er et velbesøgt sted af både danske og udenlandske turister – især om sommeren. Gå en tur ud til den yderste spids, eller kør en tur derud med Sandormen. Her kan du se, når de to have mødes og bølgerne braser sammen – et sjovt og unikt fænomen, der er en oplevelse værd. Hold også godt øje med sæler, der boltrer sig i vandet og ind imellem kommer op på stranden for at tage et lille hvil – men husk at holde afstand. Selvom sælerne godt kan være nysgerrige, er de stadig vilde dyr.

Besøg også et af de mange museer i Skagen – nær Grenen finder du Galleri Grenen og Skagen Bunkermuseum, mens du i byen finder Skagens Museum, Anchers Hus og Skagen Bamsemuseum.

 

Råbjerg Mile

Er du til sand i lange baner, så besøg Danmarks største sandkasse. Ikke langt fra Skagen finder du Råbjerg Mile. Det er selvfølgelig ikke en rigtig sandkasse, men det er Danmarks største vandreklit. Her venter dig ren ørkenstemning, med den smukkeste udsigt. Med 3,5 millioner kubikmeter sand kan du ikke undgå at få lidt sand i skoene undervejs. Men du bliver budt på en unik og smuk oplevelse på den vandrende sandbunke, der måler op til 40 meter i højden og dækker et areal på to kvadratkilometer.

Området omkring Skagen har været meget plaget af sandet, der blæste fra vest hen over landskabet. Et eksempel herpå er Den Tilsandede Kirke, der bestemt også er et besøg værd. Her stikker blot kirketårnet op over sandet til minde om, at her engang boede mennesker.

 

Nationalpark Thy

Fra Hanstholm i nord til Agger Tange i syd finder du det område, der i dag hører under Nationalpark Thy. Danmarks første nationalpark og største vildmark. Her kan du tage på vandretur eller cykeltur og opleve det smukke landskab. Nyd den vidunderlige udsigt ud over nationalparken fra Isbjerg – nationalparkens højeste punkt på 56 meter over havoverfladen.

Her er masser af fine vandreruter i det blandede landskab, og vil du lære mere om Nationalpark Thy, så smut forbi Nationalparkcenter Thy eller et af informationshusene, hvor du kan lære mere om områdets unikke natur og kulturhistorie. Bemærk at visse områder af nationalparken ikke er tilgængelige for mennesker.

Gratis seværdigheder i Jylland

Du kan sagtens finde mange gratis seværdigheder i Jylland, både for store og små. Naturen er selvfølgelig en oplevelse i sig selv, men nogle gange må det gerne være lidt ekstra. Rundt i Jylland finder du mange smukke kirker med masser af historie og kultur, og her er selvfølgelig fri adgang.

 

Thomas Dambo troldene

Tag på troldejagt i Jylland og find Thomas Dambos trolde. Rundt omkring i hele Danmark – ja, faktisk rundt omkring i verden, har den danske kunstner Thomas Dambo lavet kæmpetrolde af genbrugstræ. I Jylland kan du finde de store trolde, primært i Midtjylland, men også nær Aalborg, Vestjylland og Sønderjylland.

De fine trolde stikker højt op over landskabet, mens de nyder den friske natur i skove eller på marker. Eller som Trolden Sigurd, der sidder på toppen af en rød bil lige uden for Mørke, og ikke langt fra finder du Mørkemanden. Eller hvad med Troldene Simon og Anine, der slapper af ved Viborgvej uden for Bones i Tilst. Ved Ørnsø ved Silkeborg kan du også hilse på Stærke Storm, eller hils på Laura og Julian i Horsens. På øen Egholm nær Aalborg kan du møde Pil Tusindtunge, og ved Hurup i Thy kan du prøve at finde Ask. Tag på troldejagt og se om du kan finde alle troldene i Jylland – en skøn oplevelse for både børn og voksne.

 

Himmelbjerget

Har du fundet Stærke Storm ved Silkeborg, kan du bagefter slå et smut forbi det berømte Himmelbjerget. Et af Danmarks højeste punkter med 147 meter over havet, som selvfølgelig ikke er et rigtigt bjerg. Her møder dig en smuk udsigt ud over Julsø og de smukke skove og søer i Søhøjlandet. Har du børn med, så kan I se, hvem der kommer først op til Himmelbjergstårnet – eller I kan hygge jer på den fine legeplads nær parkeringspladsen.

Kulturelle og historiske seværdigheder I Jylland

Uanset hvor du tager hen i Jylland, kan du opleve noget af den kultur og historie, der har præget både Jylland og hele Danmark. Her er mange fine museer med alt fra legetøj til kunst og krig, flotte kirker og minder, der fortæller os om fortiden. Du kan lære om de første mennesker i Danmark, vikingetiden og livet i Danmark frem til i dag. Lær om vores kultur, dansk og udenlandsk kunst og meget mere.

 

ARoS

Er du i Aarhus kan du nok ikke helt undgå et besøg på kunstmuseet, ARoS. Du vil i hvertfald med sikkerhed bemærke museet, når du begiver dig rundt i byen, der står på bakken af Thorvaldsensgade med sin fine regnbue-installation på toppen. Her kan du opleve både museets egen samling, samt udstillinger af både klassisk og nutidig kunst fordelt rundt på museets 10 etager.

 

Moesgaard Museum

Er du på weekendophold i Midtjylland  skal du heller ikke snyde dig selv for en tur på Moesgaard Museum, der byder på spændende arkæologiske og etnografiske udstillinger, foruden at være et arkitektonisk værk i sig selv. Lær om livet i oldtiden, eller nyd de spændende særudstillinger fra hele verden, og besøg også Grauballemanden der holder til på Moesgaard Museum. Og bagefter kan du gå en tur op på taget og nyde den flotte udsigt.

Nyd også den skønne natur i området omkring. Gå en tur på oldtidsstien i Moesgaard Skov ned til stranden.

 

Bunkermuseum Hanstholm

Rundt omkring langs de jyske kyster kan du stadig opleve Anden Verdenskrigs præg på det danske land. Her ligger mange bunkere fra krigstiden, hvoraf flere i dag er indrettet som museer. Det største bunkersmuseum i Danmark finder du i Hanstholm. På Bunkermuseum Hanstholm kan du lære mere om livet i bunkeren for de 90 tyske soldater, der boede der under krigen. Her finder du også særudstillinger om kanonerne og slagskibet Bismarck, samt om filmen Olsenbanden i Jylland.

Besøger du museet om sommeren, kan du køre med det gamle tog, der kører gennem nogle af bunkerne. En stor oplevelse for de historisk interesserede, såvel som børn.

 

Ribe Domkirke

I Jylland finder du mange smukke kirker og domkirker, og den nok mest berømte er Ribe Domkirke, der som bekendt også er Danmarks ældste domkirke. Ribe Domkirke er et unikt bygningsværk, der illustrerer den romanske byggestil fra 1100-1200-tallet. Domkirken – såvel som byen Ribe – er bestemt et besøg værd. I Ribe kan du mærke historiens vindepust fra de smukke gamle huse, såvel som kirken, der også huser både ældre og nyere kunst.

 

Jellingestenen

Er du nysgerrig på, hvor Danmark har sit navn fra? Så skal du til Jelling. Her finder du Jellingestenen, som Harald Blåtand rejste i omkring år 965. Den store runesten blev sat til minde om hans forældre, og ses i dag som et symbol på kristendommens indtog i Danmark, såvel som at navnet ”Danmark” nævnes. Runestenen står i dag foran Jelling Kirke, mellem de to gravhøje, Nordhøjen og Sydhøjen.

På den anden side af vejen finder du Kongernes Jelling, et lille museum der fortæller om Jellingestenen og de gamle vikinger, der var med til at bringe kristendommen til Danmark. Et yderst spændende indblik i Danmarks historie for både børn og voksne.

Seværdigheder for børn i Jylland

Oplevelser er der nok af i Jylland, og bestemt også for børn. Mange museer og natursteder byder også på attraktioner i børnehøjde, men vil I gå all-in på børneoplevelser, er der også flere forlystelsesparker og zoologiske haver rundt omkring i Jylland.

Jesperhus Feriepark

På den skønne ø Mors, som ligger godt og fylder i Limfjorden, finder I den hyggelige Jesperhus Feriepark, der er en sand oplevelse for især de yngste børn. Før i tiden bestod Jesperhus af en smuk blomsterpark, men har med tiden udvidet til et rent slarafenland for børn. Her kan I overnatte i hytter, feriecenter eller campingplads, eller bare tage på en endagstur til den hyggelige forlystelsespark, som i dag huser både en blomsterpark, junglezoo, badeland og forlystelser.

Her er masser af sjov, hygge og spændende aktiviteter for de små, og I vil med garanti hilse på Jungledyret Hugo, hans veninde Rita og de mange andre sjove figurer, der hver dag laver shows i parken. En skøn og uforglemmelig oplevelse for både børn og forældre.

Jesperhus finder du lige uden for Nykøbing Mors.

 

Djurs Sommerland

Skal der lidt mere gang i den – for både små og lidt større børn, kan I tage til Djurs Sommerland. Her er masser af sjove forlystelser, vilde rutsjebaner og et vandland med masser af pjask og sjov i Nordens største sommerland. Ikke nok med det kan I opleve deres vildeste nyhed – Dinosaurland med hele 25 vilde (og måske lidt farlige) dinosaurer og tre nye forlystelser for hele familien.

Besøg Piratland, Bondegårdsland, Westernland og meget mere. Og er vejret godt, kan I selvfølgelig hoppe i badetøjet og prøve de mange sjove vandrutsjebaner i badelandet.

Djurs Sommerland finder du ved Nimtofte på Djurs.

 

LEGOLAND

Når det gælder seværdigheder for børn i Jylland, kommer vi ikke uden om LEGOLAND i Billund. En helt unik oplevelse, der byder på både indendørs- og udendørs seværdigheder i Jylland, både for børn og barlige sjæle. Se den flotte miniby, hvor alt er bygget i legoklodser, eller tag rundt og prøv de mange forlystelser til både store og små.

I DUPLO Land er der masser af plads de mindste kan boltre sig rundt på. De større børn kan tage et smut til Ninjago World, Piratland eller Adventureland. Her er masser af sjove oplevelser, 4D-biograf, og den seje Imagination Zone, hvor I kan se sjove legofigurer i et vaskeægte akvarium med hajer og farvestrålende fisk.

LEGOLAND er en uforglemmelig oplevelse for alle, uanset om du er til action, sjov eller hygge.

Randers Regnskov
Er I til natur, dyr og spændende oplevelser, man ikke i det danske vejr? Spændende indendørs seværdigheder i Jylland går måske ikke hånd i hånd med natur og vilde dyr, men det gør det i Randers Regnskov. Her kan du nyde en tropisk regnskovsstemning under de store kupler, i ly for regn og vind. Her er varmt og fugtigt – en ren tropestemning, hvor du kan gå rundt blandt aber, dovendyr og papegøjer på de små stier.

Se om du kan få øje på en leguan, eller de sjove aber, der hopper rundt i trætoppene. Her er et mangfoldigt dyreliv, smukke planter og brusende vandfald. En unik og lærerig oplevelse for alle.

 

Universe

I Sønderborg finder du oplevelsesparken Universe, der er et rent slaraffenland, for børn og voksne, der elsker videnskab. Her både natur i de fine parker, science shows, test lab og flere virtual reality oplevelser, I kan more jer med. Byg jeres egen raket, eksperimenter med sæbeblobler, kør på segway eller prøv den vilde Sky Trail klatrebane med svævebane 15 meter over jorden.

En tur i Universe er både en underholdende og lærerig oplevelse for både små og store, og en spændende oplevelse med både indendørs og udendørs seværdighed i Jylland.