Seværdigheder Nordjylland

Nordjylland er et rent slaraffenland af oplevelser – her er masser af natur, populære seværdigheder og attraktioner, masser af historie og kunst og kultur. Her er oplevelser for alle størrelser, både børn og voksne.

Find dit næste weekendophold i Nordjylland her, og læs ellers videre her på siden om, hvad du kan finde i det skønne Nordjylland.

Skal det ikke lige være Nordjylland – tag et kig på andre seværdigheder i Danmark:

Seværdigheder for børn i Nordjylland

Nordjylland byder på et væld af oplevelser og attraktioner for børn og barnlige sjæle. Her er alt fra dyreoplevelser, naturoplevelser og sjov og ballade i forlystelsesparker. Vi har samlet en række af de bedste seværdigheder for børn i Nordjylland her:

 

Aalborg Zoo

Aalborg Zoo er en skøn oase lige midt i Aalborg, hvor I kan opleve mange forskellige dyrearter på nært hold. Her er røde pandaer, løver og tigere, giraffer og klappegeder og masser af eksotiske dyr. Besøg også den vilde dinosaurudstilling, hvor I kan gå mellem fortidens kæmper. En sjov og spændende oplevelse for børn og alle andre, der er interesserede i dyr og natur.

Nordsøen Oceanarium

Nordeuropas største akvarium ligger i den nordjyske by Hirtshals, hvor både børn og voksne kan se komme helt tæt på det vilde dyreliv i vandet. Kom tæt på store hajer, farverige fisk og søde sæler, og hvad der ellers gemmer sig i havets dyb. Vær med når sælerne skal fodres, eller når dykkeren hopper i det store oceanarium og fodrer de mange fisk.

Fårup Sommerland

Lige udenfor Blokhus finder i Fårup Sommerland, som er et rent slaraffenland for børn og barnlige sjæle. Det nordjyske sommerland er det ældste af slagsen i Danmark, og er i dag et velbesøgt sted for alle størrelser. Her er masser af forlystelser i vand og på land – masser af sjove rutsjebaner, 4D-biograf, badeland og meget mere.

Jesperhus

Jesperhus startede i sin tid ud som en blomsterpark, men består i dag af både badeland, zoo og legeland. Her er masser af sjove oplevelser, der især egner sig godt til de mindre børn. Kom også og mød Jungledyret Hugo, Rita og alle deres venner. Og ham den dumme skurk Dr. Træls. Gå all in med et weekendophold og overnat i pirathytte, Hugos junglehytte eller de mange andre overnatningsmuligheder i feriecentret.

Leo’s Legeland Aalborg

Hop en tur i boldbassinet, tag på farligt sørøvertogt, eller leg kæmpeedderkop i det store edderkoppespind. Hvad med en vild rutsjebanetur ned ad vulkanen? En tur i Leo’s Legeland i Aalborg er en sjov oplevelse for både børn og voksne. Her er masser af sjove legeområder for alle størrelser, hvor I snildt kan få en formiddag eller eftermiddag til at gå.

Verdenskortet ved Klejtrup Sø

Skal hele verden være din legeplads? Tag ungerne med på en tur jorden rundt på Verdenskortet ved Klejtrup Sø. Hop fra Sydamerika til Nordamerika, eller gå en tur til Kina og Australien. Når I har gået jorden rundt, kan I også hoppe en tur over på den sjove hoppepude – eller tage et slag minigolf. Skal der slappes lidt af, kan I besøge de søde små geder og kaniner, eller nyde en god madpakke ved søen.

FunHouse Frederikshavn

Skal I have en regnvejrsdag til at gå på ferien i Vendsyssel? Så tag ungerne med i FunHouse i Frederikshavn, hvor de med garanti kan få brændt masser af krudt af. Her er et helt hav af bolde, masser af store rutsjebaner, hoppeborg og trampoliner. Og skal der lidt spil til, er der også masser af sjove arkademaskiner. En sjov oplevelse for børn og barnlige sjæle.

Lille Vildmosecentret

Klæd jer godt på og tag på en vild oplevelse i Lille Vildmosecentret – her kan I opleve den storslåede, vilde natur med masser af dyreliv og planter, der ikke er at finde andre steder. Her er både aktiviteter udendørs og indendørs. I oplevelsescentret finder I spændende udstillinger, biograf, en sjov naturlegeplads, mosehoppepude og en ørnesimulator.

Seværdigheder Nordjylland

Naturoplevelser i Nordjylland

Nordjylland er især kendt for sin frodige natur. Her er skønne bakkede landskaber, flade heder, grønne bøgeskove og flotte kyststrækninger. Vi har samlet en række skønne destinationer i den nordjyske natur.

 

Grenen i Skagen

Når vi taler natur i Nordjylland, kan vi ikke slippe uden om Grenen – Danmarks nordligste punkt, og stedet hvor de to have mødes, og du kan se bølgerne slå mod hinanden. Et fascinerende syn som kan nydes året rundt. På Grenen kan du også opleve det helt særlige lys, som de berømte Skagensmalere var så fascineret af. Og hold godt øje på gåturen på stranden – måske kan du få øje på en sæl eller to.

 

Rold Skov

Tag på en skovtur over alle skovture i den skønne Rold Skov, som byder på et væld af oplevelser i det grønne. En skøn tur for familien, hvor I finder lidt af det hele – her er gode naturlegepladser, vandreruter, MTB-ruter og meget mere. Fyld drikkedunken op med vand fra den sprudlende Lille Blåkilde og nyd de skønne omgivelser.

Hanklit

Er du til fossiljagt, er Mors – og særligt Hanklit en oplagt destination i Nordjylland. Den 61 meter høje Hanklit strækker sig op med sine mørke bånd af vulkansk aske og moler, der fortæller en lang historie om fortiden – millioner af år tilbage. Her kan du finde mange spændende forsteninger og fossiler langs kysten – og nyde udsigten ud over Limfjorden.

Bulbjerg

Tag et smut til Jyllands Skulder, også kendt som Bulbjerg. Her finder du det flotte fuglefjeld, som er hjem for et væld af fuglearter – blandt andet de særlige mallemukker. På toppen finder du en bunker, der i dag er indrettet som et lille museum, der fortæller om Bulbjergs geologi og historie. Nyd den smukke udsigt ud over det brusende vesterhav – og se om du kan få øje på Skarreklit, der gemmer sig mellem bølgerne.

Den Tilsandede Kirke

Hvad kan der ske, når naturen vinder over mennesket? Det kan du opleve ved Den Tilsandede Kirke, som officielt går under navnet Sct. Laurentii Kirke. Kirken befinder sig vest for Skagen, og i dag er der kun det hvide kirketårn at finde, da vinden har trukket store dyner af sand ind over kirken.

Rubjerg Knude Fyr

På Lønstrup Klint ligger Rubjerg Knude Fyr, der i årevis har været lukket ned på grund af sandflugten. I 2019 flyttede man dog fyrtårnet 70 meter længere ind i landet, grundet risikoen for nedstyrtning. Det har også gjort det muligt for besøgende at komme op i fyret og se den smukke udsigt ud over Vendsyssel og Vesterhavet. Inde i tårnet har de sat en flot lysprisme op, som danner et fantastisk lys indenfor.

Egholm

Med en kun 5-minutters færgetur fra Aalborg kan du komme til den skønne ø-perle, Egholm, som ligger lige midt i Limfjorden. Her er der vaskeægte østemning, som kan opleves på de fine vandreruter. Nyd et lækkert måltid på den attraktive Restaurant Kronborg, bad i vandet eller se om du kan fange krabber eller få øje på nogle af øens fugle.

Hammer Bakker

Hammer Bakker er en skøn naturperle, der ligger nordøst for Aalborg. Her er der rig mulighed for skønne vandreture i det flotte hedelandskab og nåleskove. Du har også mulighed for at overnatte i de hyggelige shelters, og samle lækre bær og spiselige svampe til aftensmaden, som kan nydes over bål. En skøn naturoplevelse til de naturglade.

Seværdigheder Nordjylland

Indendørs seværdigheder i Nordjylland

Rusker vinden, og slår regnen mod vinduerne? Så er det måske ikke lige her, du har allermest lyst til at tage ud og opleve natur og udendørsattraktioner i Nordjylland. Heldigvis er der også rig mulighed for spændende oplevelser indendørs. Alt fra museer til kirker og kulturinstitutioner.

 

Utzon Center

Utzon Center i Aalborg – lige på Havnefronten – er et helt unikt og arkitektonisk værk, skabt af Jørn Utzon og Kim Utzon. Centeret er et videnscenter, der huser spændende udstillinger i kombination med den flotte og levende arkitektur. Tag børnene med til Byg og hyg, Design i Lego eller Design og Teknologi, for de lidt større børn.

Aalborg Forsvars og Garnisonsmuseum

I Aalborg finder du Forsvars og Garnisonsmuseuet, som fortæller om historien for det danske forsvar – heriblandt fra tiden under Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig. I udstillingerne finder d alt fra uniformer til køretøjer, våben og jagerfly. Et spændende museum, hvor det sågar er muligt at prøve at sidde i nogle af genstanden – hvem drømmer ikke om at komme indenfor i et pansret køretøj eller jagerfly?

Sæby Kirke

I den hyggelige havneby Sæby finder du den en af Vendsyssels uden tvivl smukkeste kirker, Sæby Kirke, der ligger med en skøn placering i den gamle bydel. Kirken, som engang har været et karmelitterkloster, er et velbesøgt sted – og berømt for sine mange fine kalkmalerier fra før reformationen i 1536. Her kan du også se fine små træsnit og navne udhugget i træ, lavet af de studerende munke i sin tid.

Nordkraft

Nordkraft i Aalborg er et rent kulturcenter i hjertet af Aalborg i spændende bygninger, der engang har huset et kraftværk. I dag er der masser af kulturoplevelser og aktiviteter – her finder du Teater Nordkraft, koncerter og kundstudstillinger – eller hvad med en tur i Biffen? I Nordkraft ligger også DGI-huset, samt Aalborg Kickboxing Klub og Sportskarate. Her er oplevelser for både børn, unge og voksne.

Voergaard Slot

Den smukke renæssanceherregård, Voergaard Slot ved Dronninglund i Vendsyssel byder på en spændende, men blodig historie og overdådig kunstsamling. Ikke nok med det er Voergaard Slot kåret som Danmarks Smukkeste Herregård i 2018. Foruden den flotte kunstsamling kan du lære om herregårdens blodige fortid – blandt andet om Ingeborg Skeel, som der er fortalt mange historier om gennem tiden. Måske kan du endda få øje på Den Hvide Dame, hendes spøgelse.

Anchers Hus

Anchers Hus i Skagen er hjemmet for de berømte skagensmalere, Michael og Anna Ancher. Her kan du komme helt tæt på i det fine, gamle kunstnerhjem, samt se den spændende kunstsamling med mere end 250 forskellige værker fra danske, norske, svenske, tyske, engelske og hollandske kunstnere. Huset er i dag en del af Skagensmuseerne.

Skagens Bamsemuseum

Besøg det hyggelige lille bamsehus i Skagen, hvor det vrimler med bamser. Skagens Bamsemuseum er en fin oplevelse for både børn og voksne – her kan du se bamser på cykler, bamser i butik, bamsefest, teaterbamser og meget mere. En masse flotte og søde gamle bamser udstillet på sjove måder. Hvem ved hvad bamserne kan finde på?

Get Out Escape Room

Escape Rooms er blevet populære, og er du på udkig efter et i Nordjylland, kan du slå et smut forbi GetOut Escape Rooms i Aalborg. Her bliver du budt på hele tre forskellige escape rooms, og du kan vælge imellem The Cabin, Korrupt og Piraten. En perfekt oplevelse til familien, der trænger til at prøve noget nyt, eller til polterabend eller teambuilding.

Christiansborg slot

Historiske seværdigheder i Nordjylland

Nordjylland emmer af historie – helt fra den fjerneste fortid for millioner af år siden til herregårde i 1500-tallet og levn fra 2. verdenskrig og efterkrigstiden. Du kan lære om livet i vikingetiden, se en flot kopi af Bayeuxtapetet eller grave efter millioner af år gamle fossiler. Vi har samlet en række spændende historiske oplevelser og seværdigheder i Nordjylland her.

 

Børglum Kloster

Børglum Kloster ved Vrå har en 1000 år lang historie, som du kan opleve bag de gamle mure. Børglum Kloster har først været bygget som en kongsgård, og senere blevet til bispesæde og munkekloster, hvorefter det under reformationen i 1536 blev omdannet til gods. I dag drives godset af Familien Rottbøll, som også sørger for forskellige historiske og kunstneriske udstillinger på godset- blandt andet en tro kopi af det storslåede Baueuxtapet.

Bunkermuseum Hanstholm

I Hanstholm i Nordjylland finder du Nordeuropas største befæstningsanlæg fra Anden Verdenskrig. Hop en tur på museumstoget, der tager dig på en tur gennem terrænet langs ammunitionsbanen. Besøg også de forskellige bunkere med udstillinger, der fortæller om tyskernes bunker. Lær også om livet under besættelsen – og tag et kig på den sjove udstilling om Olsen-Banden i Jylland, da dele af filmen blev filmet her.

Aalborg Historiske Museum

Lær Aalborg lidt bedre at kende med et besøg på Aalborg Historiske Museum. Her kan du lære om byens grundlæggelse omkring år 750, og hvordan byen har blomstret som en industriby. Her er blandt andet arkæologiske fund, samt masser af fund fra senere tider. Du kan også se de fine udstillinger af Aalborgstuen, en købmandsgård anno 1603 og en gammel skolestue fra 1930’erne.

Fossil- og Molermuseet

Kan du ikke komme lang nok tilbage i tiden, skal du slå et smut forbi Fossil- og Molermuset på Mors. Her finder du den fine samling af fossiler og forsteninger fra de 55 millioner år gamle moleraflejringer. Flere af fundene er fundet rundt omkring på Mors, blandt andet ved Hanklit og Molergraven ved museet, hvor du også har mulighed for at tage et smut ned og lede efter fossiler. En sjov og lærerig oplevelse for både børn og voksne.

Kystmuseet Bangsbo

Kystmuseet Bangsbo, som er en del af Nordjyllands Kystmuseum, finder du på en gammel herregård i Frederikshavn. Her kan du se de forskellige udstillinger om livet i år 1900 i det hyggelige og idylliske Bangsbo, samt lære om besættelsestiden og en spændende søfartsudstilling om Ellingåskibet der dateres helt tilbage til 1163. En spændende oplevelse for små og store.

Vikingemuseet Lindholm Høje

Livet i vikingetiden er altid spændende – både for børn og voksne. Så hvorfor ikke tage forbi Vikingemuseet Lindholm Høje. Her kan du blandt andet se gravpladsen, som er et af Danmarks flotteste fortidsminder fra jernalderen og vikingetiden. Desuden kan du på museet lære mere om livet for vikingerne på Lindholm Høje, samt om oldtiden ved Limfjorden.

Vendsyssel Historiske Museum

Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring byder på spændende udstillinger med fund fra fortiden. Du kan blandt andet tage et kig på de mange spændende fund fra oldtiden – sten- bronze- og jernalderen, i form af flintredskaber, våben, smykker og keramik, samt offerfund fra mosen. Lær Hjørrings historie at kende, eller tag et kig på livet i Vendsyssel i under besættelsen, eller den fine legetøjsudstilling med alt fra gamle dukker til Commodore 64.

Rebildcentret ved Thingbæk Kalkminer

Besøg Rebildcentret ved Thingbæk Kalkminer og få en anderledes oplevelse i de gamle miner. Her kan du gå tur i den oplyste mine, og se de fine gipsfigurer, Anders Bundgaard anbragte dernede. I Rebildcentret er der også forskellige udstillinger, blandt andet om Den Kolde Krig og Regan Vest, der i årevis er blevet holdt hemmelig.

seværdigheder nordjylland

Kunst og kultur i Nordjylland

Nordjylland byder på masser af spændende kunst og kulturoplevelser på de forskellige museer og teatre. Her er klassisk kunst, moderne kunst, papirkunst, musik og teater. Her har vi samlet et uddrag af dem.

 

Kunsten

Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg er som navnet lyder et museum for moderne kunst. Et opdagelsescenter, hvor børn og voksne kan gå på opdagelse i kunsten – og få mulighed for at prøve deres kreative evner af – måske er I også heldige at få jeres kunst udstillet på museets vægge. En skøn og lærerig oplevelse med masser af spændende kunst og kreativitet for alle størrelser.

Skagens Museum

Skagens Museum består i dag ikke blot af ét museum, men er faktisk fordelt ud over tre museer, under navnet Skagens Kunstmuseer. Der er Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus, hvoraf sidstnævnte selvfølgelig omhandler Ancher og Drachmann. Skagens Museum har en solid samling af værker fra de forskellige Skagensmalere, herunder også Krøyer, Tuxen mm.

Musikkens Hus

Med en skøn udsigt ud over Limfjorden finder du Musikkens Hus på Aalborgs havnefront. Den arkitekttegnede perle byder på et væld af musikoplevelser og foredag for enhver smag. Det er blandt andet også her Aalborg Symfoniorkester holder til. Tag et kig i kalenderen og find en god koncert – eller tag forbi Musikkens Hus bare for at se den flotte bygning indefra.

Vendsyssel Teater

Få en sjov aften i Hjørring på Vendsyssel Teater – her er alt fra linedance til foredag, teater og comedy. Teaterforestillinger og dukketeater for børn – eller opera for de voksne. Få en skøn kulturel oplevelse i Vendsyssel Teater, uanset om du er til comedy, drama eller spændende og lærerige foredrag.

Museum for Papirkunst

Papir er ikke bare noget vi kan skrive eller tegne på – det kan også være kunst. Og papirkunst kan du netop opleve på Museum for Papirkunst i Blokhus. Her finder du overdådige papirklip og andre former for kunst med papir, der er klippet, former, revet, foldet og hvad man ellers kan med papir. Det er flot og moderne kunst og vaskeægte håndværk. En unik oplevelse for de kunstinteresserede, der gerne vil se noget nyt.

Kulturhuset Blokhus

Kulturhuset Blokhus er et spændende oplevelsescenter med et væld af begivenheder og aktiviteter. Her finder du blandt andet også Skulpturparken Blokhus, en skøn blomsterpark og legeplads til børn. Her afholdes også den årlige Blokhus Sandskulptur Festival, samt træskulpturfestival og meget mere. Du finder også café og restaurant, samt kunstbutik og forskellige kunstværker til salg.

Vendsyssel Kunstmuseum

Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring er et særligt museum, hvor der især er fokus på landskabskunst – som også kendetegner sig ved det skønne omkringliggende landskab. I museets samling er der både maleri, skulpturer, grafik og kunsthåndværk af forskellige former. Her finder du især kunst fra 1900-tallet og frem til nyere tid.

seværdigheder nordjylland

Gratis seværdigheder i Nordjylland

Til mange seværdigheder og attraktioner i Nordjylland, skal der købes billet – det gælder zoo, museer og meget mere. Men du kan også finde mange skønne seværdigheder, der er helt gratis.

 

Bolcheriet i Løkken

Kom forbi Bolcheriet i Løkken og se, hvordan man laver bolcher – helt ligesom i gamle dage. Den søde duft af sukker, frugt, lakrids og meget mere breder sig i bolcheriet, mens de dygtige bolchekogere laver lækre og farvestrålende bolcher. Køb en frisklavet pose bolcher med hjem – en skøn souvenir til dig selv eller andre.

Fisketrappen i Bindslev

I Bindslev, godt 16 km uden for Hirtshals finder du Bindslev Gl. Elværk, hvor en af de smukkeste fisketrapper i Nordeuropa er bygget.  Her kan du være heldig at se de mange fiske springe fra bassin til bassin ved den smukke trappe, mens du nyder den brusende å og den friske luft. Du kan parkere ved p-pladsen, hvor der også er mulighed for at spise frokost ved borde og bænke – og til børnene er der en fin naturlegeplads.

Læsø Saltsyderi

Den skønne ø Læsø i Kattegat byder på et væld af spændende oplevelser – men en skøn gratis oplevelse er et besøg til Læsø Saltsyderi, hvor du kan se, hvordan den berømte Læsø Salt produceres – helt ligesom i gamle dage. I højsæsonen er der gratis foredrag om saltsydningen i sydehytten. Og skal der lidt ekstra til, kan du også selv prøve at syde salt mod betaling.

Røverknolden Naturlegeplads i Rold Skov

Tør I kravle rundt på et kæmpe edderkoppespind i skoven? Eller gå opdagelse på sansestien, Den Store Verden, hvor I pludselig er bittesmå sammen med Tommelise? Besøg Røverknolden Naturlegeplads i Rold Skov. Legepladsen finder i ved den østlige del af byen Rebild, få hundrede meter inde i skoven fra parkeringspladsen.

Råbjerg Mile

Hvis I ikke er blege for at få sand i sandalerne, hvordan lyder det så med et smut til Danmarks største sandkasse? Besøg Råbjerg Mile ved Skagen – her finder I Danmarks største vandreklit. Et overdådigt og smukt syn, hvor du fra toppen at vandreklitten kan nyde den skønne udsigt ud over Skagen og Vendsyssel. Milen er intet mindre end 1000 meter bred på hver led, og måler op til 40 meter.

Vestre Fjordpark og Aalborg Havnebad

Besøg det skønne friluftsbad og aktivitetsområde, Vestre Fjordpark i Aalborg. Her finder du det skønne havnebad, hvor du kan hoppe en tur i vandet. Der er også mulighed for at sejle i kajak og kano, windsurfe eller spille volleyball. Tag lidt mad med til grillen og nyd solen og den skønne atmosfære ved Limfjorden.

Tag på troldejagt i Nordjylland

Det er måske ikke lige til en endagstur, men det kan måske kombineres over et par weekender – tag på troldejagt i Nordjylland og find Thomas Dambos flotte trolde, lavet af genbrugstræ. Ved Hurup i Thy gemmer Ask fra Ashøj sig, mens Pil Tusindtunge befinder sig på den skønne ø-perle, Egholm i Limfjorden. Se om I kan få dem krydset af listen, inden I skal finde flere trolde rundt omkring i Danmark.

FAQ

  • Hvad kan jeg opleve i Nordjylland?
    Nordjylland byder på et væld af oplevelser – her er skøn natur, museer, zoo og akvarier, og i det hele taget oplevelser for enhver smag.

  • Hvad kan jeg lave med børn i Nordjylland?
    Der er masser af seværdigheder for børn i Nordjylland – I kan besøge Aalborg Zoo eller Nordsøen Oceanarium, hvis I er glade for dyr. Eller tage i Fårup Sommerland eller Jesperhus til masser af sjov og ballade.

  • Hvad kan man se gratis i Nordjylland?
    Naturen er gratis, men der er også mange andre gratis seværdigheder i Nordjylland. Tag på Bolcheriet i Løkken, Fisketrappen ved Bindslev eller Den Tilsandede Kirke ved Skagen. Besøg også en af de mange smukke kirker i Nordjylland, eller tag et smut til Salling Rooftop i Aalborg og nyd udsigten.