Seværdigheder Bornholm

Bornholm, Bornholm, Bornholm – du, min dejlige ferieø!

Bornholm er uden tvivl en af de mest populære sommerferiedestinationer i Danmark, og det er med god grund. Bornholm byder nemlig på masser af anderledes oplevelser og en helt unik natur, du ikke kan opleve andre steder i Danmark. Bornholm er for alle – både børn og voksne, og vi kommer ikke uden om, at Bornholm er helt oplagt som feriemål for børnefamilier – og alle andre.

Hvis turen skal gå til Bornholm, hvad skal du så opleve her? I denne artikel har vi samlet masser af tips til seværdigheder på Bornholm. Her er de bedste seværdigheder, gratis seværdigheder og seværdigheder for børn på Bornholm.

Oplev Bornholm

Bornholm kaldes også for solskinsøen, og det er bestemt ikke uden grund. Bornholm er nemlig det sted i Danmark, der har flest solskinstimer. Og af den grund er Bornholm et yderst populært feriemål, både forår, sommer og efterår. Men ikke nok med det har Bornholm selvfølgelig meget mere end bare dejligt solskinsvejr at byde på.

Bornholm er nemlig et overflødighedshorn af skøn og unik natur, og faktisk et af de få steder i Danmark med klipper. Men Bornholm er mere end det – du finder smukke levn fra fortiden i form af ruiner, som Hammershus og Østerlars Rundkirke, og masser af skønne oplevelser og seværdigheder for både børn og voksne.

Kommer du langvejs fra – måske helt fra Nordjylland? Så kombiner din tur til Bornholm med en overnatning på Sjælland, inden turen går videre til solskinsøen Bornholm – find de bedste hotelophold og bed and breakfasts på Sjælland.

De bedste seværdigheder på Bornholm

Noget af det Bornholm er allermest berømt for er naturen. Den underskønne og helt igennem unikke natur, der kendetegner Bornholm. Her finder du levn fra fortiden, klipper og dale, vandfald og meget mere. Derfor bærer vores favoritter indenfor seværdigheder på Bornholm selvfølgelig også præg af den forunderlige natur – for naturoplevelser på Fyn – dem finder du masser af.

Men selvfølgelig finder du også masser af kultur og historie på solskinsøen. Se nogle af vores bedste forslag til seværdigheder på Bornholm her.

Hammershus Borgruin

Hammershus er som Nordeuropas største borgruin uden tvivl en af de mest besøgte attraktioner på Bornholm. Helt unikt placeret på en klippe på Nordbornholm med udsigt ud over Østersøgen. Her kan du se resterne af den gamle borgruin, hvor blandt andet Leonora Christina og hendes mand blev spærret inde.

I dag består Hammershus ikke bare af borgruinen men også et spændende besøgscenter med en moderne udstilling om borgens historie. Besøgscentret er gratis og en spændende oplevelse for både børn og voksne.

Østerlars Rundkirke

I Danmark er der syv af de særlige rundkirker fra middelalderen, og fire af dem ligger på Bornholm. En af de mest populære rundkirker er den flotte Østerlars Rundkirke, som er Danmarks største rundkirke og en af de ældste på Bornholm. Det er en oplevelse værd at se Østerlars Rundkirke – eller en af de andre rundkirker på Bornholm, og virkelig komme helt tæt på den unikke bygningskonstruktion.

Rundkirken kan besøges, når der ikke er kirkelige handlinger. I sommerhalvåret tager kirken dog entré (25 for voksne, 10 for unge 10-18 år, og børn under 10 år gratis) for besøgende for løbende at kunne vedligeholde og holde kirken så flot, som den er i dag.

Helligdomsklipperne

Nær Gudhjem finder du en overdådig naturseværdighed på Bornholm – nemlig Helligdomsklipperne. I mange tusind år har bølgerne slået klipperne itu og skabt dybe kløfter ind i de stejle klippevægge og fjeld, og dermed skabt grotter og dybe gange. Her kan du besøge de tre dybeste grotter, hele 60 meter ind i fjeldet og blandt andet være heldig at støde på den bornholmske grotteedderkop.

Helligdomsklipperne er også en populær destination for klatre-entusiaster, men også fugle som den sjældne klipperøn og vandrefalken.

Ekkodalen

Ekkodalen i Almindingen er Bornholms største sprækkedal, der byder på skønne vandreture, hvor I kan opleve den smukke natur og støde på Bornholms bisonokser. Og navnet, Ekkodalen? Ja, det er selvfølgelig ikke helt uden grund. Her kan vi anbefale et smut til H.C. Ørsteds Kirke i Ekkodalen, som eftersigende skulle byde på det bedste ekko. Så kan I få testet det af og måske finde ud af, hvad Møller drikker.

Døndalen

Vandfald i Danmark? Det kan du sagtens finde på Bornholm. Besøg Døndalen på det nordvestlige Bornholm, hvor den 20 meter høje klippevæg rejser sig i landskabet. Og her er det en god idé at tage gummistøvlerne på for om vinteren og foråret fyldes Døndalåen med vand, og så kommer der godt gang i det smukke vandfald, der faktisk er Danmarks største.

Bornholms Kunstmuseum

Den bornholmske natur har uden tvivl præget de mange kunstnere, der har besøgt eller har holdt til på øen gennem tidens løb. Det kan du blandt andet opleve på Bornholms Kunstmuseum, der i dag huser spændende udstillinger med relation til solskinsøen fra både lokale kunstnere, såvel som større kendte danske kunstnere, herunder Holger Drachmann og Kr. Zahrtmann, samt Bornholmerskolen. Her finder du værker fra 1800-tallet og frem til i dag, alle med en tilknytning til det bornholmske. En spændende og kulturrig oplevelse for alle.

Grønbechs Gård

Grønbechs Gård på Bornholm giver et spændende indblik i det bornholmske kunsthåndværk. Her udstiller hvert år mere end 100 forskellige kunsthåndværkere deres værker, både inden for bornholmsk og internationalt kunsthåndværk. Her er alt fra tekstil og smykker til keramik og glas i spændende udformninger og kombinationer.

Besøg også butikken og caféen hvor du kan nyde lidt lækkert – en kop te af bornholmsk keramik, eller se det skønne udvalg af kunsthåndværk i alle prisklasser i butikken. En perfekt og unik souvenir fra Bornholm.

seværdigheder bornholm

Seværdigheder for børn på Bornholm

Bornholm for børn? Bornholm er uden tvivl et af de mest populære feriemål for børnefamilier i Danmark. Og vi forstår godt hvorfor. Bornholm har masser af byde på for alle størrelser. Og så er det en helt unik mulighed for at opleve en anderledes natur – uden at skulle rejse uden for Danmarks grænser.

Foruden de helt oplagte børnevenlige attraktioner er Bornholms natur også et oplagt besøg værd. At kunne vise børn den forunderlige og overvældende natur, vi faktisk også har i Danmark, er grund nok i sig selv til at besøge den skønne solskinsø, som blot er en sejltur eller flyvetur væk.

Nature Park Bornholm

Selvom den bornholmske natur byder på masser af oplevelser for den aktive børnefamilie, kan det være sjovt med noget lidt andet ind imellem. Her kan et besøg i aktivitetsparken Nature Park Bornholm nær Gudhjem være et oplagt bud – her kan I klatre rundt i trætoppene, spille fodboldgolf og discgolf og bare få jer en hyggelig og sjov dag, inden strabadserne byder på natur og kultur. En oplevelse der egner sig perfekt til familien med de lidt større børn.

Bornholms Middelaldercenter

Til de lidt mindre børn – og de større og de voksne – kan I tage et besøg til Bornholms Middelaldercenter, der byder på en spændende tidsrejse tilbage til middelalderen. Bornholms Middelaldercenter ligger i Østerlars nær Gudhjem – og så kan I jo også slå et smut forbi Østerlars Rundkirke. Her er der mulighed for skattejagt øen rundt, samt en spændende oplevelse, hvor I kan udforske middelaldersamfundet på dette frilandsmuseum. I skoleferierne er der mulighed for særlige aktiviteter, samt stort middelaldertræf i uge 29.

NaturBornholm

Tag ungerne med på en rejse til fortiden – helt tilbage til istiden og dinosaurernes tid i den spændende udstilling på NaturBornholm. NaturBornholm er et spændende oplevelsescenter, hvor der er fokus på naturvidenskaben og alt hvad der hører sig til inden for dyrelivet.

Her kan I se levende dyr som krybdyr, herunder krokodiller og padder, samt hvad der lever i Østersøen. Og I kan rejse tilbage i tiden og se de spændende udstillinger om dinosaurerne, blandt andet de dinosaurer, der er blevet fundet spor af på Bornholm, som det eneste sted i Danmark. NaturBornholm er en spændende og lærerig oplevelse for både børn og voksne.

Bolcheriet i Svaneke

I Svaneke finder I Bolcheriet, hvor I kan komme og se, hvordan bolcher laves på vaskeægte klassisk facon. Bolchekogningens kunst er spændende og farvestrålende, og det er en skøn oplevelse for både børn og voksne at opleve på nært hold. Og selvfølgelig er der også smagsprøver til de lækkersultne. I skolernes sommerferie er det desuden muligt at lave sin egen slikkepind – det koster blot 30 kroner og en god portion tålmodighed.

FAQ

  • Hvad skal jeg opleve på Bornholm?
    Bornholm byder på et væld af skønne naturoplevelser – den mest berømte destination er uden tvivl borgruinen Hammershus, men også de Ekkodalen, Døndalen og Østerlars Rundkirke er populære seværdigheder på Bornholm.

  • Hvordan kommer jeg til Bornholm?
    Du kan flyve fra Billund og København til Bornholm, eller du kan tage bus, tog eller bil, samt færgen fra Ystad i Sverige, Sassnitz i Tyskland eller fra Køge syd for København. Her er både hurtigfærger og almindelige færger.

  • Hvor lang tid tager det at sejle til Bornholm?
    Rejsetiden afhænger selvfølgelig af, hvor du rejser fra. Med bil/tog/bus fra København og hurtigfærge via Ystad tager det ca 2,5-3 timer (3,5-4 timer med almindelig færge). Køge-færgen tager 5,5 timer, mens færgen fra Tyskland tager 3,5 time.